top of page
rubens_ruimte_v1_2.png
Zoeken
  • Foto van schrijverRuben Bruggeling

Project Soulmate | Construction Log

Bijgewerkt op: 23 jun. 2019Construction Log ~

Hier hou ik het zogenaamde production log bij, oftewel het werkproces van de ruimte.


 

dag 34, 35, 36, 37 , 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 | 12-02-2018 t/m 23-02-2018


Al een tijdje dacht ik; zou het me gebeuren om het constructie log niet bij te houden op tijd? ja dus. Misschien niet zo vreemd. De laatste twee weken waren nogal surrealistisch: non- stop door op een tweetal dagen na, van ongeveer 9 uur ’s ochtends tot na 12 uur ’s nachts, vooral in de week van de expositie. Het is dan echt direct op bed ploffen als je thuiskomt.

Er kwam de hele tijd nieuw werk bij. Elke dag zei ik: ‘bijna klaar’. En dan vond je wel weer een ander iets dat nog moest gebeuren. Uiteindelijk had Sanne nog maar weinig tijd om Soulmate in te richten, maar man wat heeft ze dat toch nog geweldig gedaan!

Voor de expositie moest Soulmate nog vervoerd worden naar de kazerne. Die avond was het al laat geworden, de buurman had terecht niet zo veel puf meer. Even later belde ik naar de kazerne om te vragen of er mensen wilden helpen. Een paar minuten later stond er ineens een team van twee geweldige vrouwen en een man voor de deur, en een bus waar precies alle wanddelen in paste, maar dan ook écht precies. Net zoals door de hallen; alles paste echt op de millimeter nauwkeurig. Even later stond Soulmate in de kazerne. Ik ervoer dit echt als leiding van boven. En man wat zag Soulmate er toen geweldig uit! De letters van Soulmate hebben momenteel een uitgesneden vorm van een laserprinter, dit design ziet er nog veel beter uit dan onderstaande foto’s tonen. (zie expositie blog) Ook heb ik die dagen vooral nog aan de deur en het dak gewerkt. Sanne heeft een prachtige inrichting gemaakt voor Soulmate, en heeft alle tijd geïnvesteerd in het zoeken naar de juiste materialen en een prachtige stoel ontworpen die ook nog eens geweldig zit.


Veel dagen waren letterlijk bloed, zweet en tranen. Mijn handen zijn aan het einde van de rit best wel beschadigd, een van de wonden wordt een flink litteken. Uiteindelijk was het het zeker waard! Elke keer als ik naar dat litteken kijk herinnert mij dat aan dit toffe avontuur dat ik samen met Sanne ben aangegaan. De expositie was een groot succes! We hebben Geweldige reacties gehad van bezoekers en zijn de kunstenaars van de kazerne die er een vast atelier hebben reuze dankbaar! Wat een teamwork en professionaliteit zeg.

Over de expositie zal ik een apart blog schrijven, dit blog wil zich vooral weiden aan het constructie proces van Soulmate. Want het houdt hier nog niet op! Soulmate is klaar voor gebruik, maar kleine aanpassingen en updates zullen zeker plaatsvinden door de dagen, uren, maanden en hopelijk jaren heen! Voor nu zeg ik bedankt voor alle steun en het enthousiasme, we gaan samen met Soulmate, Zwolle en jullie een bijzondere toekomst tegemoet. 

Dag 33 | 10-2-2018

YES! De deur is zo goed als af, dat houdt in: deurwand is volledig bedekt en de deur past erin. Het enige dat nog moet gebeuren is een handvat en mogelijk slot. En de laatste klusjes die ook met de andere wanden nog moeten gebeuren. Wat was dat bijzonder om met de deur de rest van de circel compleet te maken! Heel binnenkort hiervan een foto hij gaat komende week naar de kazerne dus ik bewaar dat nog even voor die tijd.


 

Dag 32 | 9-2-2018

Ik laat de afbeelding spreken:

 
Dag 31 | 8-2-2018

Een woord verteld voldoende: deur.

We hebben S’ avonds nog wel een goed overleg gehad in de kazerne en meer van onze mede kunstenaars kunnen horen. Heel gaaf hoe groot het wordt en hoe fanatiek iedereen is. Op de planning staat volgende week Soulmate te verhuizen naar de kazerne. 

Dag 30 | 7-2-2018

We kwamen er achter dat Sanne beter in haar atelier in Den Bosch het een en ander kan voorbereiden en is daarom iets eerder weg gegaan. Verder ben ik doorgegaan met de deurconstructie, waarvan ik al dagen loop te zeggen dat hij de volgende dag af hoopt te zijn Er komt meer bij kijken dan ik dacht dat er nog meer bij kwam kijken….

Maar het gaat de goede kant op!! Tof wat je met multiplex kan dat buigzame dikte heeft!


 

Dag 29 | 06-02-2018

We hebben besloten dat het praktischer is als Sanne alvast met de inrichting bezig gaat in de woonkamer, en ik de deur afrond. Ook vandaag was het weer bloed, zweet en tranen. Naja tranen niet echt hoor, bloed een klein beetje door splinters enzovoort. Soulmate in de woonkamer ziet er al weer heel anders uit, ik kijk er naar uit om hem in de kazerne neer te zetten. S’ avonds hadden we nog een interessante pitch/ discussie bij club cele in Odeon. Het ging over de stand van zaken in de creatieve markt van Zwolle en er waren een aantal interessante gasten uitgenodigd. De uitdaging van Zwolle is vooral de huisvesting van creatievelingen en de onderlinge verbondenheid tussen de verschillende takken van de creatieve markt. Er is een hoop potentie en belangstelling, en ik kijk er naar uit om er aan mee te werken Zwolle een creatieve boost te geven.


 

Dag 28 | 05-02-2018

Daar gaan we dan, de grote uitdaging; de deur. Al vanaf het begin wist ik dat dit een pittig klusje zou worden. Het gaat er natuurlijk om dat het allemaal gaat lukken. Vandaag kwamen we al tegen heel wat problemen aan, vooral dat ronde deuren niet echt gangbaar zijn en er een probleem ontstaat met de balk-constructie als er balken door een kromming te ver naar binnen staan bij de deur. Nog genoeg uitdagingen de komende dagen!


 

Dag 27 | 01-02-2018

Man, vandaag was ff lame, omdat de slagmoeren die ik gebruikte niet hielden in het deurframe. Dus toen ontdekte ik een ander soort indraai moer, die zitten beter. Maar ik werd wel even ontmoedigd, je wil zo graag verder zijn dan je al bent. Mijn ongeduld zit hem soms ook wel tegen, alhoewel de drive mij zeker vooruit helpt.  Moet echt aan de prioriteiten denken, kan als de constructie eenmaal af is altijd nog updates doorvoeren aan het project.

Maar hey, genoeg persoonlijke praat. Hieronder even een update foto van waar het naar toe gaat:Het dakje moet dus ook nog! En daarna nog de afwerking zoals wat stof/ rubber voor onder de wanden, rubberbandjes tussen de wanden. En dan natuurlijk nog de inrichting van Sanne!

Spannend maar awesome.
 

Dag 26 | 31-1-2018

Man man, als je 12 uur per dag werkt merk je het wel vooral als je vroeg op blijft staan Maar lekker gezond! Natuurlijk probeer ik dan ook niet te laat naar bed te gaan, het ritme is volgens mij essentieel als je je tijd goed wil besteden. En het geeft je een boost.

S’ochtends nog even een illustratie deadline afgerond, s’ middags verder met het deursysteem. Het is wel een interessant geheel want er moet dus een deur in, in de vorm van zo’n wand in het klein, en het moet stevig genoeg zijn maar niet te zwaar.

Genoeg aspecten om je druk over te kunnen maken, dat is wel een van de grootste uitdagingen. De hele tijd de hoop houden en gewoon doorgaan. Soms voelt het allemaal zo surrealistisch, dan zit ik helemaal in zo’n drive de hele dag. Op zo’n manier dat als je de volgende ochtend weer terug komt je denkt; ‘goh, heb ik dat gemaakt, we zijn al weer een stukje verder’. Terwijl je dus de dag ervoor misschien helemaal in de twijfels en moeilijkheden zit te zoeken… grappig he, mens zijn.


 

Dag 25 | 30-1-2018

Het is wel heftig doorbijten deze week, vind het best wel pittig. Voel me ook wat matig , begin nu wel naar toe te werken dat ik graag wil dat het binnenkort af is. Al bij al gaat het de goede kant op! Vandaag dus weer verder gegaan met het deursysteem, ja dat zal wel even duren. Hoop het deze week af te krijgen. 23 Februari is de Expositie al natuurlijk dus moeten wel doorpakken, de inrichting moet ook nog!


 

Dag 24 | 29-01-2018

Vandaag ben ik verder gegaan met het maken van het deursysteem. Al van te voren wist ik dat hier wel wat tijd en geklooi in ging zitten, ronde vormen, scharnierpunten… Het basisframe voor de deur heb ik voor een gedeelte kunnen maken, mijn ritme van 7 uur opstaan, ff sporten en bidden en eten en dan aan de bak pak ik deze week weer op. Zo veel beter en zo veel meer tijd te besteden.


 

dag 23 | 24-01-2018

Sanne en ik zijn verder gegaan met de rest van de afneembare wanddelen af te ronden. Ja afneembaar, dit in verband met het klemsysteem wat we hebben bedacht. Het is ons gelukt het allemaal af te krijgen! hier en daar nog wat kleine aanpassingen om het compleet te maken. En dan natuurlijk nog het dak en de deur en wat andere zaakjes. We hebben super goed kunnen werken, daarnaast kwam Sanne nog met een geweldig idee voor de inrichting. Waar men binnenkort zeker meer van te zien en horen krijgt. Noteer alvast de data van de Expo in je agenda 23 Februari. De mail met de uitnodiging is inmiddels ook verstuurd. Hier de uitnodiging voor diegene die hem nog niet hebben ontvangen:Met de volgende exposanten:

Stephanie Duijnisveld,

Nienke Bronkhorst,

Marieke Herweijer,

Remon Stam,

Derko Laan,

Rik Grit,

Ruben Bruggeling in samenwerking met Sanne van Grinsven,

Bram Kuiper,

Lars Huisman,

Ilona Molenhuis,

Dianne Meesters.


 dag 22 | 23-01-2018

Sanne en ik hebben heerlijk kunnen werken aan twee wanddelen waarvan we de binnenkant hebben kunnen voorzien van mutliplex. Plan is deze twee dagen alle overige delen ook nog met multiplex klaar te krijgen zodat ik me daarna volledig op de deur kan gaan richten.

Het is nu een beetje een zooitje in het atelier dus de mooie plaatjes laten zich nog even op zich wachten


 

Dag 21 | 22-01-2018

Vandaag moest ik heel wat lijmklemmen halen voor de constructie en heb ik de algehele vorm nog eens wat doorgenomen, verder was ik nog bezig met de deur constructie die aangepaste balken nodig heeft waar ik me weer komende week op stort. S’ avonds kwam Sanne langs en hadden we weer team overleg met de exposanten van 23 februari, Sanne kon zich hier ook even introduceren.


 

Dag 20 | 19-01-2018

Vandaag heb ik verder gewerkt aan de twee balken die het frame voor de deur gaan vormen. Inmiddels is ook het een na laatste wanddeel van de buitenkant met multiplex voorzien. Maandag ga ik verder aan het deur- systeem, hier komt toch wat meer bij kijken dan de andere wanddelen.
 

Dag 19 | 18-01-2018

Wow, vandaag ging echt heel lekker! Heb een van de wanddelen die we nog niet af hadden afgerond plus daarbij nog twee frame achterkanten van multiplex voorzien. De binnenkant kunnen we later nog wel doen. We krijgen nu alvast een mooie indruk van hoe de vorm er ongeveer uit komt te zien, en het geeft me ruimte om na te denken en te passen en meten hoe de binnenwand-platen komen. Het tijdslimiet van 6 uur hebben we soms heel erg gewaagd overschreden tot ongeveer 10 uur ’s avonds De deadline tikt gewoon door. Hopelijk hebben de buren er geen last van…..

 

Dag 18 | 17-01-2018

We hebben deze dagen een heel wanddeel en bijna een tweede kunnen afronden, daarnaast hebben we dus het verbinding systeem bedacht en veel tijd ging ook zitten in het inkopen van de juiste materialen. Al bij al hebben we toch wat moois voor elkaar gekregen:
 

Dag 17 | 16-01-2018

We zijn verder gegaan met het vastmaken van multiplex aan een van de framedelen, het ging gisteren ook wat moeizamer omdat we een systeem hebben bedacht hoe we de wanden aan elkaar vast gaan zetten. Wel grappig , het lijkt net of je verkouden wordt door al dat stof maar dat is niet het geval. Die mondkapjes zijn geen overbodige luxe hoor!
 

Dag 16 | 15-01-2018

Sanne is er weer! Maar nu voor drie dagen, dus we gaan eens hard knallen. Deze hebben we de frame delen nog wat bij geschuurd en waar nodig aangepast. We gaan dan verder met het vastmaken van het multiplex aan het frame zoals we bij het eerste wanddeel hebben gedaan.


 

Dag 15 | 11-01-2018

Vandaag ben ik met Sanne vanuit Den Bosch terug gereden om te werken aan het project, we zijn verder gegaan met een wand-deel en hebben het een en ander overlegd over de opkomende expositie in Februari. In de avond had ik dan ook nog een overleg in de oude brandweerkazerne hier in Zwolle (dicht bij de mediamarkt). Daar zal de expo plaatsvinden! Het wordt een groot gebeuren en we zijn druk bezig met het werven van sponsors en de indeling rond krijgen voor de deelnemende kunstenaars.


 

Dag  14 | 10-01-2018

Vandaag ben ik nog verder gegaan met de constructie, niks speciaals verder eigenlijk


 

Dag 13 | 04-01-2018

Vandaag heb ik verder gewerkt aan de overige schuine balken die op de rechte balken van het frame komen, het is me gelukt die allemaal af te krijgen. En daarnaast ook nog alle overige bovenste stukjes erop te zetten en te zagen! Ik ben op!

Het is zo spannend allemaal, omdat je jezelf de hele tijd over een drempel moet gooien, jezelf overtuigen en erin geloven dat het allemaal gaat lukken. Het is alsof je de hele tijd aan kleine angst-overwinning moet doen en vooral niet moet opgeven. Maar het is het waard!

Hier het resultaat van vandaag, ik ga in ieder geval douchen en eten….
 

Dag 12 | 03-01-2018

Vandaag heb ik ondanks wat griep toch nog heerlijk kunnen werken, het schiet aardig op met de frame constructie! Alle ronde balken in het midden (behalve die van de deur) heb ik nu af! Bizar hoe goed ik vandaag ging, het leek wel van bovenaf begeleid
 

Dag 11 | 02-01-2018


Happy new year allemaal! Veel zegen en genade wens ik ieder toe voor dit jaar.

We hebben officieel een naam voor het project bedacht: Soulmate.

Een soulmate is iemand waarbij je je geborgen voelt, jezelf kunt ontspannen en je diepste geheimen en verlangens durft te delen.

Dit bovenstaande is precies wat de ruimte wil bieden aan haar bezoeker!

Vandaag voel ik mij een beetje ziekjes, niks ernstigs maar het komt natuurlijk totaal niet handig uit.


TOF NIEUWS!

Rond 23 februari zal er een expositie plaatsvinden in Zwolle, meer details kan ik later geven. We zitten nog in de ‘mysterieuze fase’ zoals mijn buurvrouw me dat vertelde.

De ruimte staat er dus inmiddels op deze manier bij:
Planning is voor nu als volgt:

Begin februari ruimte af + inrichting!Expositie op de twee locaties waarvan een dus Windesheim is (Tussen februari en Maart) Zo gaaf hoe het project groeit! Mocht jij mensen, organisaties, instanties, etc. kennen die belang hebben bij een ruimte als deze? Laat je stem horen! We kunnen niet wachten om te horen wat voor geweldige mogelijkheden en plannen er in de toekomst liggen. Sponsors, bijdrages en giften zijn natuurlijk van harte welkom!


 

Dag 10 | 30-12-2017

Ik hoop dat iedereen een prachtige kerst beleefd heeft! Nog de beste wensen en grootse zegeningen wens ik jullie allen! Vandaag heb ik nog wat extra balken ingekocht en heb ik de basis van het laatste wanddeel afgerond. Om nu niet alles al te verklappen zal ik het samen met de reveal video laten zien!


 

Dag 9 | 20-12-2017

Sanne en ik zijn lekker verder gaan knutselen aan de ruimte, we komen al een heel eind richting het totaalframe. We waren s’ avonds wel goed gaar, dus hebben we even een frietje gepakt bij de beste frietboer van Zwolle (volgens het AD tenminste) Nee zijn echt lekker !

Daarna hebben we nog even een paar laatste balken afgerond.


 

Dag 8 | 19-12-2017

Vroeg in de mogen stapte ik op mijn fiets om nog vlug wat zaakjes te regelen, ook voor mijn komende gasten. Rond 11 uur kwam Martin langs, Sanne was inmiddels veilig hier aangekomen. We hebben samen prachtig kunnen praten over bezinning, stilte, het leven… en natuurlijk ons project! We hebben deze dag wat korte footage opgenomen voor de reveal video die ik binnenkort in mekaar zal zetten. Daarnaast hebben we onze ideeën gedeeld en zijn Sanne en hebben Sanne en ik natuurlijk hard doorgewerkt aan de ruimte!


 

Dag 7 | 18-12-2017

Vandaag ben ik naar de Gamma geweest en heb ik nog extra stijgerhout en materialen ingekocht, daarnaast ben ik verder gegaan met de bouw van het volgende frame deel.

Morgen komt Sanne werken, en komt Martin Jans van OPHEF studentenpastoraat even langs, gezellig!
 

Dag 6 | 13-12-2017

Vandaag ben ik verder gegaan met het volgende wand-deel. Nu we een deel af hebben kan ik sneller werken aan het volgende deel aangezien alle problemen waar je steeds tegen aan loopt nu sneller te overzien zijn en je dus referentie hebt. Bijzonder eigenlijk hoe creatief bezig zijn de hele tijd gaat over probleemoplossend denken en bezig zijn. Nu is het plan eerst het hele frame van de balken te bouwen zodat we een goed overzicht krijgen, dus de multiplex binnen en buitenkant pas later erop te schroeven, daarbij zal er dan ook zo min mogelijk gelijmd worden zodat zaken nog versteld kunnen worden.

Binnenkort is er een onthulling van het hele concept van de ruimte! Dit zal gebeuren aan de hand van een kort filmpje.


 

Dag 5 | 12-12-2017

Vandaag kwam Sanne weer langs om samen met mij verder te bouwen, het is ons gelukt het eerste wand-deel af te krijgen. Het was nog een heel gestoei met de juiste ronde vormen te zagen op het binnenframe. Uiteindelijk is het wel tof geworden zo met de verschillende facetten van multiplex. Denk dat het een heel bijzonder totaalbeeld gaat opbrengen.

In het binnenste van de wand zit isolatie materiaal. Je komt er binnenkort achter waarom.

En hier dan het eindresultaat van het eerste wand-deel:
 

Dag 4 | 01-12-2017

Vandaag moest ik voor de bandrepetitie naar Den Bosch, maar daarvoor kon ik nog mooi even de binnenkant van het eerste wanddeel afmaken!! Dit is het resultaat: 


Dag 3 | 29-11-2017

De afgelopen dagen was ik vooral bezig met het afronden van mijn ge-update website, die hangt nu in de lucht! 60 uurtjes gewerkt afgelopen week, maar heerlijk als je zo’n drive hebt en van je werk kunt genieten. Dat is echt een zegen. Vandaag kwam Sanne langs om samen verder te bouwen aan het project, Deze dag zijn we verder gegaan met het afstellen van de zij-balken , en hebben we de eerste paar multiplex platen gemonteerd. Wat ziet dat er gaaf uit zeg, vooral met die kromming erin! Het spannendste is om alles dus in een gelijke ronding te krijgen zodat het mooi op elkaar aansluit. Om daar wat verder onderzoek naar te doen heb ik een aantal 3d modellen gemaakt in tindercat op internet, die ga ik nog niet laten zien want dan is het model direct verklapt Vind het wel leuk om steeds iets meer van de ruimte te openbaren. Maar als je goed kijkt kun je je er wel al een voorstelling bij maken. Tot de volgende klusdag maar weer!
 

Dag 2 | 22-11-2017

In de ochtends werk ik aan mijn website en andere opdrachten, ik heb besloten om van 12 tot ongeveer 6 uur herrie te maken, anders wordt het wat asociaal ben ik bang, ik woon immers in een flat. Deze ochtend even naar een viering geweest in het dominicanenklooster, het blijft een bijzondere plek. Daarna toch maar wat extra gereedschap gehaald bij de Action. Wel kwam ik erachter dat de balken beide al te zwaar zijn om fijn te tillen als 1 wanddeel, dus heb ik daar het volgende op bedacht:


Stukken uitgezaagd, zonder dit allemaal op te bouwen uit losse balkjes wat ook de sterkte van het frame teniet zou doen. Met de cirkelzaag die ik gekocht heb gaat dit prima. Verder heb ik deze dag nog wat geklooid met de ronde balken die tussen de twee frame-houders inkomen… dit kost nogal wat tijd en ben sterk zaakjes aan het laten bezinken. Wel is er een wijziging qua grootte, eerst zou hij 1,80 meter hoog worden waarbij dan nog 20cm vanaf gaat als je erin staat vanwege de breedte van de balken.. dit was iets te knus geweest. Nu zal hij rond de 1,90 tot 2 meter in het midden zijn als je erin staat.


 Dag 1 | 21-11-2017

Vandaag heb ik het atelier verbouwd. Geniaal dat het allemaal net past, ben zo blij met mijn huidige werk en woonplek. Jammer dat ik er over een jaartje uit moet. Om de grootte te berekenen die ik nodig heb gebruikte ik mijn geniale mega-passer, ofwel; meneer de veldezel. Hier even een demonstratie: PAST! Mooi, dan kunnen we naar de Gamma! Geweldig, ik mocht de auto lenen van mijn pa, nieuwe winterbanden eronder en gaan. Zonder de auto werd het wel heel erg complex…. Ingekocht heb ik voor ongeveer 1 wanddeel van de constructie, ik laat het nog een beetje een verassing wat het nu precies wordt. Daarvoor mogen jullie lekker dit log in de gaten houden. Wat ik wel  kan vertellen is dat het een 1-persoons ruimte/kabine wordt. Het paste er ook nog in, flinke maten van 2,50 meter! Kon mijn hoofd nog net onder het hout kwijt, gelukkig woon ik heel dicht bij de Gamma! Eenmaal thuis ben ik bezig gegaan met kluswerk, zagen, schuren. boren, lijmen. Hieronder het resultaat. Er gaan inmiddels dan heel wat uurtjes voorbij, vooral omdat ik veel met de hand wil doen. Het werkproces op een speelse en ontdekkende manier is essentieel bij mijn werk, en daardoor ontstaan vaak de leukste ontdekkingen. Spannend, ik heb nu twee balken af, om al een beetje een indruk te krijgen van de doorsnede: Dat was me weer een dag, zo super veel passie en plezier in het maken ervan. Het is heerlijk als je een doel hebt als kunstenaar en maker om naar toe te werken! Hopelijk morgen weer verder.
17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page