top of page
rubens_ruimte_v1_2.png
Zoeken
  • Foto van schrijverRuben Bruggeling

Een kunstwerk voor het jongerenklooster

Bijgewerkt op: 23 jun. 2019Samen met het jongerenklooster in Diepeveen en beeldhouwer Tom Waterreus zijn we een project gestart om het prachtige knusse kapel beneden te voorzien van een beeldhouwwerk.

Het jongerenklooster biedt jongeren de mogelijkheid om een jaar te wonen in het klooster waarbij ze ook meedoen met het gezamenlijk gebed. Dit gebed bestaat uit Taizé liederen en een lezing. Het helpt de jongeren even uit de sleur van het dagelijks leven te komen en zich over te geven aan de stilte. Ook wordt er regelmatig samen gegeten.

Het is bijzonder om te zien hoe het klooster op deze manier nieuw leven ingeblazen krijgt maar de waarde, sfeer en traditie die in het klooster hangt nog steeds gekoesterd wordt.

Tom Waterreus is druk bezig met het beeldhouwwerk dat waarschijnlijk komend jaar geplaatst zal worden in de kloosterkapel. Het altaar dat daar staat heeft uit zichzelf al een kruisvorm, de ruimte daarvoor biedt een prachtige plek om op een minimalistische manier een beeld van Christus neer te zetten. Het zal een beeld zijn dat tot de verbeelding spreekt en de toeschouwer op een open manier wil ontvangen. Dit past ook mooi bij de stijl van het jongerenklooster dat een ruim spiritueel publiek wil aanspreken. Er is immers een grote behoefte aan zingeving onder jongeren. Het ontdekken van de stilte, rust en prachtige ruimte in en rondom het klooster neemt je mee op weg in jouw persoonlijke zoektocht.

We hebben samen met de jongeren gezocht naar het geschikte hout voor het kunstwerk, dat allemaal uit het bos rondom het klooster komt. Het mooie hieraan is dat het daarmee een kunstwerk wordt dat dus nauw verbonden is met het klooster en waaraan meerdere mensen hebben bijgedragen. Een kunstwerk dat dus tevens verbinding en samenkomst symboliseert.

Inmiddels is al het nodige hout voor het beeld (handen en hoofd) verzameld en is Tom Waterreus druk bezig met het beeldhouwwerk.

Hieronder een kleine sneakpeak van een van de handen van het beeld.
Telkens weer verbaas ik mij over de kracht van Tom’s werk. Hij heeft zo’n specifiek oog voor het zien van de mooiste vormen in (afgebroken) takken, stukken hout en steen. De kracht van zijn werk vind ik de simpliciteit die hij behoudt; hij benadrukt de natuurlijke vorm van het hout en met subtiele details laat hij er bepaalde zaken uitspringen. Hierdoor komt de essentie van het beeldhouwwerk op een krachtige wijze naar voren.

Wij zijn zeer benieuwd naar het eindresultaat, dat ik ook zeker hier zal delen.


Meer informatie over het jongerenklooster: www.jongerenklooster.nl

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page