inrichtring 2.jpg

tastbare
RuiMTe

De desolate, vergankelijke bouwsels en constructies in Rubens werk bezielen de stille dreiging van het hoopvolle en eenzame wachten en verlangen. Op zoek naar symboliek en gelaagdheid verbindt Ruben de aspecten van het menselijke gevoelsleven met de constructie. Het menselijke wordt tot de kern ontleed en in een niet fysieke voorstelling van het lichaam weergegeven.

Deze tegenstrijdigheid of dualiteit legt een verbinding tussen traditie en het zoeken naar nieuwe vormen van mystiek en symbolisme. In deze voorstellingen kan een intrigerend moment van verwondering, erkenning of ontzag plaatsvinden. Deze thematiek keert terug in Rubens autonome installaties & ruimtes, sculpturen, tekeningen, schilderijen en muziek.


 

profile_picture.jpg

Beeldend kunstenaar | Grafisch vormgever | Ontwerper. Sculpturen, installaties en schilderijen. Studio Opgetakeld helpt bij het intuïtief, speels en verrijkend optakelen van grafische beeldtaal voor producten, merken of diensten. Van visualisatie van ingewikkelde materie tot onafhankelijke grafische projecten gericht op concept, educatie en zingeving. Bij Soulmate ontwerpen we ruimtes, installaties en ervaringen om tot stilstand te komen en je van binnen te bewegen. Wij onderzoeken hoe ruimte het beste kan aansluiten bij jouw identiteit als school of bedrijf en vertalen dat naar ruimte op maat.

Ruben Bruggeling werd geboren in Oldenzaal op 22 september 1993 en studeerde in 2016 af aan de ArtEZ kunstacademie te Zwolle waar hij zijn Bachalor of Arts diploma (BA) behaalde, richting 'Illustration design'. 

 

Projecten

 


Project Geheimenissen [ 2019 t/m heden]

Geheimenissen is een kunstinstallatie in de vorm van twee abstracte vleugels. De ruimte heeft een geavanceerd audiosysteem waarin betekenisvolle levensverhalen ('Geheimenissen') in combinatie met muziek en geluiden kunnen worden opgeslagen en afgespeeld als een dynamische compositie. De bezoeker kan doornmiddel van interactie met de binnenwanden de geluiden en verhalen oproepen. De installatie wordt interdisciplinair ontwikkeld in samenwerking met Mariska van Beusichem, Paul van der Ham, Marieke Herweijer / Spatiebalk en metaalkunstenaar Sjaak Klein Heerenbrink. Met een team studenten wordt er samengewerkt die via een tool ontwikkeld door spatiebalk de verhalen ophalen.
 

Schuurmachine - Spatiebalk [ 2019 t/m heden]
De schuurmachine is een interactieve installatie ontwikkeld in samenwerking met Martin Jans en een groep student met ondersteuning van fonds ZOZ. De installatie wil de houding ten opzichte van een tegenstrijdige mening van mensen bevragen en veranderen. De installatie bevat verschillende onderdelen waarbij via video en audio de bezoeker wordt meegenomen in een thema. De ruimte wordt ontwikkeld als pilot en heeft daarbij het thema naamsdiscriminatie.

 

Zinhangers - Spatiebalk [September t/m december 2019]

Samen met Marieke Herwijer heb ik voor Spatiebalk het 'Zinhangers' project opgezet. Een manier om de techniek in de Bibliotheek van Deventer meer aandacht te geven en 'het makersplein' op een speelse manier zingevend te benutten. De bezoeker kon met de lasermachine een Zinhanger laten laseren waarop een favoriete quote van een boek of film stond. Deze werden samen met de bezoeker opgehangen, daaromheen was er natuurlijk ruimte voor ontmoeting en gezelligheid.

 

De gang van de gang - Klooster Nieuw Sion [Augustus 2019] Samen met Bastiaan van den Berg van injehemd hebben we een kunstinstallatie verzorgd in klooster Nieuw Sion. Doornmiddel van een projectie op een muur werdt de gang als het ware twee keer zo lang. De installatie daagde uit midden in de gang te gaan zitten en je te laten bezinnen op het vervreemde beeld.

 

Tijdschrift - Spatie [2018 - 2019] Samen met Marieke Herweijer van Kunstgeloven en Martin Jans studentenpastor van Re:Link, hebben we met een groep studenten een tijdschrift opgezet en vormgegeven rondom zes verlangens. Deze verlangens spelen in op levensvragen van studenten en nodigen uit tot reflectie, bezinning en inspiratie.

 

Soulmate [2017 - heden] Een ervaringsruimte die is gericht op bezinning en de stilte. Soulmate wordt verhuurd en is continu in ontwikkeling.

 

Projectbegeleider kapel Jongerenklooster [2018] Samen met het jongerenklooster in Diepeveen werken we aan het proces van een beeldhouwwerk voor in de kapel, dat wordt uitgevoerd door beeldhouwer Tom Waterreus.

 

Project Pop-Up - ArtEZ Studium Generale (U staat hier) [2016] Een groot pop-up boek gemaakt in opdracht van het ArtEZ Studium Generale 2016

 

Storybox - 'Thinking inside the box' Een ervaringsruimte waar binnen op houten panelen met bordkrijtverf geschreven kan worden. Publicaties: De sfeer is juist heel open , Storybox

 

Exposities & tentoonstellingen

 

Soulmate op op het Deltion College - [Februari - maart 2022]
Studenten en docenten kunnen via een reserveringssysteem een plekje claimen in de Soulmate en even opladen tussen alle drukte door. Studenten en docenten hebben helpen ophalen en opbouwen van de Soulmate. Flexx-interieur heeft gezorgd voor een geweldige ontspannende inrichting. Er is educatie in de vorm van een boekje ontwikkeld en een mogelijkheid om via een enquête feedback te geven om toe te werken naar een plek op maat voor het Deltion College.

 

Soulmate op in theater Orpheus Apeldoorn - [15 oktober 2021]
Een 'Cave-experience'; De bezoeker nam plaats op een laag gelegen grijze stoel die tussen twee tubes met langzaam druppelend water stond. Op de vloer lagen stukjes spiegelfolie dat door golven gecreëerd met video-mapping reflecteerde op de wanden binnenin. Via audio hoorde je langzaam druppels vallen waardoor je je in dit geheel als het ware in een grot waande

 

Soulmate op het Alfa College in Hardenberg - [27 augustus t/m 27 November 2019] In samenwerking met Spatiebalk werken we aan een onderzoeksproject waarbij we inventariseren wat een stilteruimte als Soulmate kan betekenen voor de (MBO) student.

 

Soulmate bij het Kloosterfestival 2019 - Nieuw Sion Diepenveen [22 t/m 25 Augustus 2019] Soulmate was te gast op een geweldige locatie midden in de bossen bij het voormalige trapisten klooster Sion. Samen met het jongerenklooster en allerlei diverse religieuzen hebben we geweldig festival gehad.

 

Soulmate in Theater De Meenthe - Steenwijk [1 t/m3 Oktober 2018] Soulmate werd tentoongesteld als voorbeeld voor interactieve pop-up zingevingsprojecten voor de brede vorming en pastoraat op Hoger onderwijs.

 

Soulmate bij Rijkswaterstaat Utrecht - LEF Future Center [23 t/m 26 Oktober 2018] Soulmate stond bij het LEF Future Center in Utrecht, dit keer werd hij tentoongesteld als bezinningskamer tijdens een brainstormsessie.

 

Soulmate op Kattegat Festival - Zwolle [8 September 2018] Soulmate is tentoongesteld op een tweetal festivals; Graceland & Kattegat. Beiden in samenwerking met Sanne van Grinsven Siltent Art.

 

Soulmate op Graceland - Zwolle [16 t/m 19 Augustus 2018] Soulmate is tentoongesteld op een tweetal festivals; Graceland & Kattegat. Beiden in samenwerking met Sanne van Grinsven Siltent Art Publicaties:  De Volkskrant

 

​Soulmate op Windesheim - Zwolle [9 t/m 20 April 2018] Soulmate heeft een aantal weken gestaan op Hogeschool Windesheim waar zowel student als docent werd uitgedaagd de stilte en bezinning van Soulmate in te gaan. Dit keer met glow-in-the-dark inrichting door Sanne van Grinsven. Publicaties: Windesheim krant, de Stentor, Refo. dagblad

 

​Expositie: Kunstenaars in de kazerne - Zwolle [23 en 24 februari 2018] Samen met een 12-tal kunstenaars exposeerde Sanne van Grinsven en ik: Soulmate, onze nieuwste ervaringsruimte. - Harmsmeengekade 13 (oude brandweerkazerne)

 

Art Walk, stedelijk museum Zwolle [15 december 2016] Een sfeervolle samenkomst in het stedelijk museum te Zwolle waar kunstenaars de mogelijkheid krijgen hun werk te presenteren en te verkopen aan de bezoekers.

 

Studium Generale 2016: U staat hier, Zwolle [10-11-2016] Een jaarlijks evenement voor elke kunststudent, docent en creatieveling dat deze keer plaatsvond in Zwolle, hiervoor heb ik project Pop-Up gemaakt. Publicaties: Project Pop-Up , Over het ontstaan van de Bovenwereld

 

Expositie: ArtEZ Finals 2016, de grote kerk, Zwolle [30 juni t/m 10 juli 2016] Een expositie in de prachtige kerk in het centrum van Zwolle, als afstudeerwerk heb ik de ervaringsruimte: 'De Bovenwereld' gemaakt.

 

Expositie: Colometa, La Violeta in Barcelona [2 maart t/m 31 maart 2016] Een expositie over het gelijknamige boek Colometa, dat gaat over de burgeroorlog in de prachtige stad Barcelona. Hiervoor heb ik een vertaalde versie van het boek: vergeten mens, gebleven schoonheid gemaakt.

 

 Expositie: Illusie - Kunstbende 2011, 21ste editie, Zwolle [27 februari 2011] Een jaarlijkse wedstrijd voor jong creatief-talent, hier won ik de 2e prijs van Overijssel voor de categorie expo met het werk: 'Illusion City'. Publicaties: Veel animo overijsselse kunstbende

 

Overige creatieve ervaring
 

Studio Opgetakeld grafisch ontwerpbureau voor creative branding [2020 tot heden]

In mijn werk als kunstenaar en ontwerper heb ik door de jaren heen leren kijken en vertalen hoe je uit persoonlijke betrokkenheid en door het stellen van de juiste vragen kan bijdragen aan een visuele identiteit van een project of product. Het begrip 'optakelen' bevat dit verhevene aspect; ik wil mensen op speelse wijze helpen om hun visie in beeld te brengen en op een juiste manier te vertalen. Autonome kunst en vormgeving staan daarom in mijn werk niet altijd zo ver uit elkaar; ze verschillen misschien in beeldtaal en doelgroep maar beiden gaan over symboliek, ervaring, verbinding en communicatie. Door deze overlap van disciplines heb ik mijn beeldende vermogens kunnen verrijken en de mogelijkheid om naast het uitvoeren van grafische projecten ook mijn autonome kunstprojecten van een grafische beeldtaal te voorzien. 


Spatiebalk - initiator, creatief-zingevende projecten [2019 tot heden]

Vanuit een connectie met de stad Zwolle een bijdrage leveren aan de binnen en buitenwereld van burgers. Het belang van stilte, bezinning en ontmoeting terugbrengen en toegankelijk weergeven doormiddel van creatieve projecten. In samenwerking met Marieke Herweijer van Kunstgeloven

 

Re:Link studentenpastoraat voor hoger onderwijs [2016 tot heden] Het organiseren en opzetten van creatieve projecten rondom zingeving, verstilling en  levensbeschouwing

 

Project samenwerking met kunstenaar: Sanne van Grinsven [Oktober 2017 t/m Heden]

 

Concept artist - Rekindle Sci-fi Movie - [Januari 2017 t/m December 2017]

 

Decorbouw, theater en optredens - Poppentheater: De arme pelgrim [2016 tot heden] ondersteuning

 

Illustrator - Omega Magazine & Katholiek nieuwsblad [2016 tot 2019]


Opleiding en stage

 

Bachalor of Arts: ArtEZ - Hogeschool voor de kunsten, Zwolle - Illustration design [2012-2016]

 

Stage - Re:link: studentenpastoraat voor hoger onderwijs, Zwolle[2016 -2017] Tijdens mijn stageperiode is een samenwerking tot stand gekomen met het studentenpastoraat op de hogeschool Windesheim  in Zwolle. Samen met de huidige studentenpastor Martin Jans werk ik zo nu en dan samen aan betekenisvolle ontmoetingen en levensbeschouwende projecten.