inrichtring 2.jpg

tastbare

RuiMTe

De desolate, vergankelijke bouwsels en constructies in Rubens werk bezielen de stille dreiging van het hoopvolle en eenzame wachten en verlangen. Op zoek naar symboliek en gelaagdheid verbindt Ruben de aspecten van het menselijke gevoelsleven met de constructie. Het menselijke wordt tot de kern ontleed en in een niet fysieke voorstelling van het lichaam weergegeven.

Deze tegenstrijdigheid of dualiteit legt een verbinding tussen traditie en het zoeken naar nieuwe vormen van mystiek en symbolisme. In deze voorstellingen kan een intrigerend moment van verwondering, erkenning of ontzag plaatsvinden. Deze thematiek keert terug in Rubens autonome installaties & ruimtes, sculpturen, tekeningen, schilderijen en muziek.


 

profile_picture.jpg

Met zijn werk aan zingevende projecten wil hij bijdragen aan de toenemende behoefte naar stilte, het zoeken in levensvragen en het losmaken van het 'geestelijke in ons'. 

 

Ruben Bruggeling is co-founder van 'Spatiebalk', een initiatief dat tot stand is gekomen in samenwerking met Marieke Herweijer. Als educatief zingevend ontwerpbureau werken wij onder andere aan concepten voor bedrijven, scholen en particulieren.

 

Daarnaast is Ruben eigenaar van Studio opgetakeld,vanuit hier worden alle projecten visueel verzorgt. Studio opgetakeld werkt op freelance basis als grafisch ontwerpbureau aan uiteenlopende grafische opdrachten.

Als er de juiste ruimte ontstaat is Ruben als artiest 'Jairus' bevlogen met het maken van atmosferische, dromerige ambient soundtracks.

Ruben Bruggeling werd geboren in Oldenzaal op 22 september 1993 en studeerde in 2016 af aan de ArtEZ kunstacademie te Zwolle waar hij zijn Bachalor of Arts diploma (BA) behaalde, richting 'Illustration design'. 

 

Projecten


Project Geheimenissen [ 2019 t/m 2021]

Geheimenissen is een kunstinstallatie in de vorm van twee abstracte vleugels. De ruimte heeft een geavanceerd audiosysteem waarin betekenisvolle levensverhalen ('Geheimenissen') in combinatie met muziek en geluiden kunnen worden opgeslagen en afgespeeld als een dynamische compositie. De bezoeker kan doornmiddel van interactie met de binnenwanden de geluiden en verhalen oproepen. De installatie wordt interdisciplinair ontwikkeld in samenwerking met Mariska van Beusichem, Paul van der Ham, Marieke Herweijer / Spatiebalk en metaalkunstenaar Sjaak Klein Heerenbrink. Met een team studenten wordt er samengewerkt die via een tool ontwikkeld door spatiebalk de verhalen ophalen.
 

Schuurmachine - Spatiebalk [ 2019 t/m 2021]
De schuurmachine is een interactieve installatie ontwikkeld in samenwerking met Martin Jans en een groep student met ondersteuning van fonds ZOZ. De installatie wil de houding ten opzichte van een tegenstrijdige mening van mensen bevragen en veranderen. De installatie bevat verschillende onderdelen waarbij via video en audio de bezoeker wordt meegenomen in een thema. De ruimte wordt ontwikkeld als pilot en heeft daarbij het thema naamsdiscriminatie.

 

Zinhangers - Spatiebalk [September t/m december 2019]

Samen met Marieke Herwijer heb ik voor Spatiebalk het 'Zinhangers' project opgezet. Een manier om de techniek in de Bibliotheek van Deventer meer aandacht te geven en 'het makersplein' op een speelse manier zingevend te benutten. De bezoeker kon met de lasermachine een Zinhanger laten laseren waarop een favoriete quote van een boek of film stond. Deze werden samen met de bezoeker opgehangen, daaromheen was er natuurlijk ruimte voor ontmoeting en gezelligheid.

 

De gang van de gang - Klooster Nieuw Sion [Augustus 2019] Samen met Bastiaan van den Berg van injehemd hebben we een kunstinstallatie verzorgd in klooster Nieuw Sion. Doornmiddel van een projectie op een muur werdt de gang als het ware twee keer zo lang. De installatie daagde uit midden in de gang te gaan zitten en je te laten bezinnen op het vervreemde beeld.

 

Tijdschrift - Spatie [2018 - 2019] Samen met Marieke Herweijer van Kunstgeloven en Martin Jans studentenpastor van Re:Link, hebben we met een groep studenten een tijdschrift opgezet en vormgegeven rondom zes verlangens. Deze verlangens spelen in op levensvragen van studenten en nodigen uit tot reflectie, bezinning en inspiratie.

 

Soulmate [2017 - heden] Een ervaringsruimte die is gericht op bezinning en de stilte. Soulmate wordt verhuurd en is continu in ontwikkeling.

 

Projectbegeleider kapel Jongerenklooster [2018] Samen met het jongerenklooster in Diepeveen werken we aan het proces van een beeldhouwwerk voor in de kapel, dat wordt uitgevoerd door beeldhouwer Tom Waterreus.

 

Project Pop-Up - ArtEZ Studium Generale (U staat hier) [2016] Een groot pop-up boek gemaakt in opdracht van het ArtEZ Studium Generale 2016

 

Storybox - 'Thinking inside the box' Een ervaringsruimte waar binnen op houten panelen met bordkrijtverf geschreven kan worden. Publicaties: De sfeer is juist heel open , Storybox

 

Exposities & tentoonstellingen

 

Soulmate op het Alfa College in Hardenberg - [27 augustus t/m 27 November 2019] In samenwerking met Spatiebalk werken we aan een onderzoeksproject waarbij we inventariseren wat een stilteruimte als Soulmate kan betekenen voor de (MBO) student.

 

Soulmate bij het Kloosterfestival 2019 - Nieuw Sion Diepenveen [22 t/m 25 Augustus 2019] Soulmate was te gast op een geweldige locatie midden in de bossen bij het voormalige trapisten klooster Sion. Samen met het jongerenklooster en allerlei diverse religieuzen hebben we geweldig festival gehad.

 

Soulmate in Theater De Meenthe - Steenwijk [1 t/m3 Oktober 2018] Soulmate werd tentoongesteld als voorbeeld voor interactieve pop-up zingevingsprojecten voor de brede vorming en pastoraat op Hoger onderwijs.

 

Soulmate bij Rijkswaterstaat Utrecht - LEF Future Center [23 t/m 26 Oktober 2018] Soulmate stond bij het LEF Future Center in Utrecht, dit keer werd hij tentoongesteld als bezinningskamer tijdens een brainstormsessie.

 

Soulmate op Kattegat Festival - Zwolle [8 September 2018] Soulmate is tentoongesteld op een tweetal festivals; Graceland & Kattegat. Beiden in samenwerking met Sanne van Grinsven Siltent Art.

 

Soulmate op Graceland - Zwolle [16 t/m 19 Augustus 2018] Soulmate is tentoongesteld op een tweetal festivals; Graceland & Kattegat. Beiden in samenwerking met Sanne van Grinsven Siltent Art Publicaties:  De Volkskrant

 

​Soulmate op Windesheim - Zwolle [9 t/m 20 April 2018] Soulmate heeft een aantal weken gestaan op Hogeschool Windesheim waar zowel student als docent werd uitgedaagd de stilte en bezinning van Soulmate in te gaan. Dit keer met glow-in-the-dark inrichting door Sanne van Grinsven. Publicaties: Windesheim krant, de Stentor, Refo. dagblad

 

​Expositie: Kunstenaars in de kazerne - Zwolle [23 en 24 februari 2018] Samen met een 12-tal kunstenaars exposeerde Sanne van Grinsven en ik: Soulmate, onze nieuwste ervaringsruimte. - Harmsmeengekade 13 (oude brandweerkazerne)

 

Art Walk, stedelijk museum Zwolle [15 december 2016] Een sfeervolle samenkomst in het stedelijk museum te Zwolle waar kunstenaars de mogelijkheid krijgen hun werk te presenteren en te verkopen aan de bezoekers.

 

Studium Generale 2016: U staat hier, Zwolle [10-11-2016] Een jaarlijks evenement voor elke kunststudent, docent en creatieveling dat deze keer plaatsvond in Zwolle, hiervoor heb ik project Pop-Up gemaakt. Publicaties: Project Pop-Up , Over het ontstaan van de Bovenwereld

 

Expositie: ArtEZ Finals 2016, de grote kerk, Zwolle [30 juni t/m 10 juli 2016] Een expositie in de prachtige kerk in het centrum van Zwolle, als afstudeerwerk heb ik de ervaringsruimte: 'De Bovenwereld' gemaakt.

 

Expositie: Colometa, La Violeta in Barcelona [2 maart t/m 31 maart 2016] Een expositie over het gelijknamige boek Colometa, dat gaat over de burgeroorlog in de prachtige stad Barcelona. Hiervoor heb ik een vertaalde versie van het boek: vergeten mens, gebleven schoonheid gemaakt.

 

 Expositie: Illusie - Kunstbende 2011, 21ste editie, Zwolle [27 februari 2011] Een jaarlijkse wedstrijd voor jong creatief-talent, hier won ik de 2e prijs van Overijssel voor de categorie expo met het werk: 'Illusion City'. Publicaties: Veel animo overijsselse kunstbende

 

Overige creatieve ervaring

 

Spatiebalk - initiator, creatief-zingevende projecten [2019 tot heden]

Vanuit een connectie met de stad Zwolle een bijdrage leveren aan de binnen en buitenwereld van burgers. Het belang van stilte, bezinning en ontmoeting terugbrengen en toegankelijk weergeven doormiddel van creatieve projecten. In samenwerking met Marieke Herweijer van Kunstgeloven

 

Re:Link studentenpastoraat voor hoger onderwijs [2016 tot heden] Het organiseren en opzetten van creatieve projecten rondom zingeving, verstilling en  levensbeschouwing

 

Project samenwerking met kunstenaar: Sanne van Grinsven [Oktober 2017 t/m Heden]

 

Concept artist - Rekindle Sci-fi Movie - [Januari 2017 t/m December 2017]

 

Decorbouw, theater en optredens - Poppentheater: De arme pelgrim [2016 tot heden] ondersteuning

 

Illustrator - Omega Magazine [2016 tot 2019] & KN Nieuwsblad

Opleiding en stage

 

Bachalor of Arts: ArtEZ - Hogeschool voor de kunsten, Zwolle - Illustration design [2012-2016]

 

Stage - Re:link: studentenpastoraat voor hoger onderwijs, Zwolle[2016 -2017] Tijdens mijn stageperiode is een samenwerking tot stand gekomen met het studentenpastoraat op de hogeschool Windesheim  in Zwolle. Samen met de huidige studentenpastor Martin Jans werk ik zo nu en dan samen aan betekenisvolle ontmoetingen en levensbeschouwende projecten.